Цибуля в Україні вже коштує дорожче, ніж у Швеції: що відбувається і чому виник дефіцит

Ціни на цибулю в Україні - чому здорожчала цибуля - експерти назвали  причину — УНІАН

Ціни на цибулю в Україні вийшли на свої пікові значення через традиційний весняний дефіцит. У супермаркетах ключовий овоч продають за 60-70 грн за кілограм. Ця ціна навіть вища, ніж у дорогій для життя і до того ж північній Швеції. Втім, вже найближчим часом цибуля в Україні може різко подешевшати.

Так, за даними сервісів з відстеження цін, цибуля у Швеції наприкінці травня 2023 року коштувала 16,95 крон, або 57,46 грн за кілограм.

У той же час в українській мережі супермаркетів “АТБ” кіло цибулі продають по 59,95 грн. Але це найнижча “магазинна” ціна. У “Новусі”, наприклад, цибуля коштує майже 70 грн за кілограм.

Ціна цибулі в "Новусі"

Ціна на цибулю в "АТБ"

Чому цибуля в Україні така дорога і що буде далі

Головна причина дорожнечі овочів – сезонний дефіцит. Як пояснювали аналітики EastFruit, наприкінці травня в Україні майже не залишилося місцевої цибулі старого врожаю. Овочі нового врожаю на той момент ще не надійшло у продаж.

Цибулю довелося імпортувати. Проте в ЄС ціни на торішню цибулю теж зростають. В результаті закупівельні ціни (що платять торгові мережі фермерам) підскочили до рекордних 48 грн/кг.

Натомість у перших числах червня в Україні починає масово надходити у продаж цибулю нового врожаю. Це вже дозволило “збити” закупівельні ціни до 40-46 грн/кг.

У роздробі здешевлення цибулі ще не помітне, проте найближчими тижнями овоч помітно подешевшає і на прилавках магазинів. Вже з останніх днів травня більшість оптових компаній практично повністю переорієнтувалися на закупівлю цибулі нового врожаю з українських господарств. Імпорт же сходить нанівець.

finance.obozrevatel.

Підписуйся на сторінки Україна ІНФО та дізнавайся про головні новини України Фейсбук та Телеграм 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *